fbpx

Niet flippen als je moet flitsen

Fotografie is licht vastleggen. Met andere woorden: licht is essentieel om een foto te kunnen maken.⁠ Overdag is er dus geen probleem. Maar wat als je in een donkere danszaal moet fotograferen? Je beste flitstechnieken bovenhalen? Oei...Daaraan denken alleen al geeft je klotsende oksels...⁠

Ho, wait, I've got your back!

In mijn ogen zijn er 3 soorten fotografen:

1. De ik-ben-getrouwd-met-m'n-flitsers fotograaf⁠

2. De als-het-echt-moet-zal-ik-flitsen fotograaf⁠

3. De flitsen-wat-is-dat fotograaf⁠

Idealiter ben je 1 of 2. (3 heeft een probleem vanaf een bepaald uur op de dag).⁠

For the record: ik ben een 2, en ik zal nooit een 1 worden. Ik ben geen 'technische' fotograaf en hou zot veel van natuurlijk licht. Maar ik kan me wél professioneel uit de slag trekken als het donker wordt. En daar gaat het om.

Dus m'n beste tip: keep it simple!

De foto hierboven is gemaakt op een trouwfuif in een klein zaaltje/café.

De belichting was 'the usual': een aantal flitsende lichten die de DJ-van-dienst mee had gebracht en verder héél weinig algemene verlichting. In het beste geval kan je zonder flitser een paar herkenbare foto's nemen, maar echt om naar huis te schrijven is dat niet. (toch niet voor een pro!) In dat geval heb je wel een (minstens 1) flitser nodig.

Flitsen op een statief of op je camera?

Voor een openingsdans zal ik altijd aanraden om op statief te flitsen. Off camera flash (OFC) dus! Je kan creatiever zijn omdat je zelf kan bepalen hoe je licht op je onderwerp valt. Wil je toch liever 'on camera' flitsen? Uiteraard kan dat ook. Zorg er dan voor dat je goed kan bouncen op het plafond (of gebruik een grid om naar voor te flitsen).

Waar zet je die flitser?

Je kiest één kant van de dansvloer & je zet je flitser iets boven ooghoogte een klein beetje naar beneden gericht (dus niet naar het plafond!). Als je je flitslicht meer richting wil geven, kan je een grid gebruiken. Dan wacht je alleen tot je trouwkoppel draait richting je flitser (minstens 1x per rondje) en je weet wanneer je moet klikken!

Praktische info

Ik gebrui de V860III Godox flitsers en (soms) een aparte trigger. Werken perfect, en hebben een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. De modifiers die ik gebruik zijn van Magmod (vnl de grid en de colour gels).

Tot slot:

niemand heeft ooit leren flitsen door een blogpost te lezen...

Need I say more? :-) Oefenen, oefenen, oefenen dus!

ps: daar heb je geen feestzaal of trouwkoppel voor nodig, gewoon bij je thuis je huisdieren of kinderen fotograferen (terwijl ze bvb rustig tv kijken) will do the job.

ja, ik wil leren flitsen!

COMMENTS
ADD A COMMENT