fbpx

Say what?

Je hoofdjob (of gewoon je andere parttime job) vaarwel zeggen en volledig voor je passie gaan. Het is iets waar veel mensen van dromen, en héél hard twijfelen om te doen. Sure, het is niet niks.

Zeker niet als je een bepaalde verantwoordelijkheid draagt, zoals daar zijn: een huis afbetalen, kinderen waar je voor moet zorgen,... En weet je, als je er héél diep over nadenkt zal je nog veel meer redenen vinden om het niet te doen. En een snelle rondvraag in je omgeving zal waarschijnlijk ook nog wat extra NEE zeggers opleveren. :-) Snap je waar ik naartoe wil?

The thing is: het is jouw beslissing.

Het is jouw bedrijf.

Het is jouw leven.

Cliché maar helemaal waar.

Twijfel je over heel veel dingen en geraak je er niet uit?

Ik deel met jou 5 to do's die mij hebben geholpen om knopen door te hakken en alles helder te krijgen.

1. Maak een businessplan met harde cijfers:

Bereken jouw minimum + ideaal maandinkomen: hoeveel je elke maand nodig hebt om te kunnen leven zoals je gewoon bent aka al je kosten (ook de onvoorziene) kunnen dragen. In je ideaal maandinkomen hou je ook rekening met dingen zoals sparen en bepaalde doelen die je wil bereiken. (ps dit kan een confronterende oefening zijn). Bekijk na deze berekening HOE jij dit maandinkomen gaat realiseren.

2. Maak (tegelijkertijd) een back-up plan!

Er kunnen altijd moeilijke maanden zijn. Of je bent ziek. Of je kindjes zijn ziek. Of...

Idealiter heb je dan een klein beetje spaargeld dat je die 'mindere maanden' kan helpen overbruggen.

3. Laat je niet leiden door de mening van anderen

Dat is ne moeilijke. Want je bent het mss gewoon om advies te vragen aan de mensen rondom jou. Maar het probleem is: zij voelen niet jouw drive en passie. Ze zien enkel de gevaren en zien je graag (en willen je dus behoeden voor onaangename dingen). Probeer je omgeving dus niet met man en macht te overtuigen om mee te stappen in jouw beslissing. (want dat is meestal een maat voor niks).

Wees vooral zelf héél overtuigd van je keuze.

4. Stel jezelf de  'wat als' vraag:

wat zou ik doen als ik morgen de lotto win? Of: wat zal ik morgen doen als ik niet bang was om te falen? Het antwoord op die vraag zal je heel dicht bij jezelf en je doel brengen.

5. Ben je bewust van je eigen mindset.

Zijn je twijfels gegrond of heb je last van beperkende gedachten zoals:

1.Ik heb niet genoeg energie en kracht om ervoor te gaan. Ik ben nu al doodmoe...

2. Er zijn zoveel fotografen, waarom zouden mensen bij mij komen?

3. Ik heb te weinig klanten in bijberoep, dan ga ik er zeker niet geraken in hoofdberoep...

Weet dat gedachten héél krachtig zijn, en dat je ze ALTIJD kan uitdagen ;) Dat ziet er zo uit:

1. Ik heb niet genoeg energie en kracht om ervoor te gaan. Ik ben nu al doodmoe...

Het constant switchen van mindset: werknemer /zelfstandige /werknemer... kost ENORM veel energie. Weet dat je die energie extra hebt als je je maar op 1 ding moet focussen.

2. Er zijn zoveel fotografen, waarom zouden mensen bij mij komen? In de eerste plaats moet jij zelf overtuigd zijn van je eigen waarde.

3. Ik heb te weinig klanten in bijberoep, dan ga ik er zeker niet geraken in hoofdberoep...OK even advocaat van de duivel: Heb je echt te weinig klanten of heb je gewoon te weinig ideale klanten en netwerk rond je? (ik geloof dat er klanten zijn voor iedereen en dat marketing er vooral op moet gericht zijn om die klanten te bereiken.)

Als ik dit allemaal zo lees besef ik nog eens te meer hoeveel watertjes ik al doorzwommen heb (en hoe vaak ik al tegen de muur ben gelopen) om te geraken waar ik nu ben.

Maar BELIEVE ME, als IK het kan...

Een introvert, verlegen meisje dat niet in het openbaar durfde spreken.. Met een passie voor fotografie, maar geen idee over hoe je nu succesvol moet ondernemen. En geen fototechnische kennis whatsoever ... Yep that was me, een paar jaar geleden...

Oh, ik kan nog uren doorgaan en nog véél méér vertellen over doelen stellen, je visie ontwikkelen en succesvol ondernemen (want eens je de knoop hebt doorgehakt , begint het avontuur nog maar net). Maar dat allemaal past niet in een blogpostje. :)

Alle fototips bekijken

COMMENTS
ADD A COMMENT